WatIsMijnIPadres.nl

IP adres achterhalen

Wat is een router?



Je hoort de term vaak gebruikt worden als het gaat om netwerken: een router. Maar wat is een router nu eigenlijk? Een router is een apparaat dat het mogelijk maakt om computers en andere apparaten, maar ook meerdere computernetwerken met elkaar te verbinden. Je kunt daarbij denken aan een netwerkprinter of een netwerk harde schijf (NAS). Maar een router doet meer. We zetten dit hieronder voor je op een rij.


  • Het aan elkaar koppelen van meerdere computers en apparaten
  • Het maken van onderscheidt tussen dataverkeer binnen en buiten je eigen netwerk
  • Het beveiligen van je netwerk met een firewall
Veel routers worden tegenwoordig standaard uitgerust met wifi. Maar als je al modem van je internet serviceprovider (ISP) hebt, dan is deze in veruit de meeste gevallen al uitgerust met wifi. Je kan je dus afvragen of het nodig is om een router met ingebouwde wifi aan te schaffen. Doe je dit toch, dan is het belangrijk om dit goed in te stellen, om te voorkomen dat de wifi-netwerken elkaar negatief gaan beïnvloeden.

Wat kan ik nog meer met een router?

Met een router worden apparaten dus aan elkaar gekoppeld. Maar om dit mogelijk te maken geeft het router elk apparaat een intern IP-adres. Dat gebeurt met een DHCP-server, die zit ingebouwd in het router. Een intern IP-adres begint in de meeste gevallen 192, bijvoorbeeld: 192.168.2.100. DHCP zorgt er voor dat elk aangesloten apparaat dus automatisch een IP-adres toegewezen krijgt. In veel gevallen wordt een IP-adres van een apparaat voor een aantal dagen of weken vastgehouden. Maar als een computer meerdere weken niet aan staat dan verdwijnt op een gegeven moment dat apparaat uit de router. Als je dan weer connectie maakt, zul je ontdekken dat dat apparaat ineens een ander IP-adres heeft.

Nu is dat gelukkig eenvoudig op te lossen. Stel dat je een apparaat hebt, waarvan je wilt dat dat apparaat altijd hetzelfde IP-adres behoud in het netwerk, dan kun je ervoor zorgen dat dat apparaat een statisch IP-adres toegewezen krijgt. Dat is vooral handig bij een Netwerk harde schijf (NAS) of een netwerkprinter. Je kunt dit vaak in de configuratie van het apparaat doen en je kunt dit in het router instellen.

Router, modem, wat is het verschil?

Het verschil tussen een router en een modem is niet heel ingewikkeld uit te leggen. Het modem zorgt voor uw internettoegang en voor het dataverkeer tussen jou en de rest van de wereld. Een router zorgt juist voor het netwerkverkeer tussen enerzijds de apparaten die aangesloten zijn op de router en anderzijds voor de connectie met het modem en dus via het modem met de rest van het internet.

Wat zijn de prijzen van een router?

De prijzen van een router variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid poorten die een router heeft, de snelheid die de router aan kan en hoe geavanceerd het apparaat is. Naast routers voor thuisgebruik zijn er ook professionele routers te verkrijgen.

Welke merken routers zijn er?

Er zijn tal van merken routers op de markt. De populairste merken van routers zijn:


  • Netgear
  • Linksys
  • TP-link
  • Cisco
Minder bekend zijn de routers van Ubiquiti. Deze zijn voorzien van EdgeOS en zijn tot in de kleinste details te configureren. Vooral handig als je al de nodige kennis hebt op het gebied van routers. Dit soort routers zijn erg geavanceerd. Sommige routers, zoals die van Ubiquiti kun je bijvoorbeeld ook gebruiken als vervanger van de modem van je Internet Service Provider, zoals de KPN Experiabox. Daarover kun je meer lezen op onze Wat is een modem? pagina.

Ubiquiti EdgeOS dashboard

Een netwerk via de router

Voor het maken van een stabiel netwerk kun je gebruik maken van een router. Dit is vooral handig als je veel computers of netwerkapparaten hebt die je allemaal met elkaar wilt verbinden. Je sluit de computers dan aan op de router, zodat je op die manier eenvoudig een thuisnetwerk maakt. Dit doe je met een UTP-kabel. Voor een snel functionerend netwerk adviseren wij je hiervoor gebruik te maken van CAT6 netwerkkabels. De router verbind je daarnaast ook met je internetmodem. Op die manier koppel je feitelijk twee netwerken aan elkaar, aangezien ook het internet een computernetwerk is.