WatIsMijnIPadres.nl

IP adres achterhalen

Wat is APIPA?



Je hebt de term wellicht al eens voorbij horen komen: APIPA. Dit is kort voor 'Automatic Private IP Addressing'. Maar wat is APIPA nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Wij leggen het je uit.

APIPA is een term die is bedacht door Microsoft voor haar Windows besturingssysteem. Het is beschikbaar in alle Windows versies en staat standaard ingeschakeld, met uitzondering van specifieke toepassingen.
Wanneer je gebruik maakt van een ander besturingssysteem, dan kun je dezelfde techniek terugvinden onder de namen Zeroconf of Link-local.

De techniek is in het leven geroepen voor de momenten dat er geen handmatige of dynamische netwerkconfiguratie gevonden kan worden voor het netwerkadres voor het systeem. Normaal gesproken zou dit bijvoorbeeld door een, in het netwerk aanwezige, DHCP-server aangevraagd kunnen worden, maar deze reageert dus niet.
Bij het niet kunnen bereiken van zo'n server zorgt APIPA er dus voor dat de computer, laptop of ander netwerkapparaat automatisch een IP-adres toegewezen vanuit het besturingssysteem zelf.

Voor het automatisch toewijzen van een IP-adres wordt gekozen voor een IP-adres dat ligt tussen 169.254.0.0 en 169.254.255.255. Deze zogenoemde IP-range is gereserveerd voor computers en apparaten die op dat moment geen verbinding kunnen maken met een DHCP-server en is bepaald door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA). Om te controleren of het IP-adres wat aan het apparaat wordt toegewezen ook echt vrij is, wordt er gebruik gemaakt van het Address Resolution Protocol (ARP). Zou deze beveiliging er niet zijn, dan zou dit kunnen leiden tot een IP-conflict met alle gevolgen van dien.

Wanneer er via ARP een IP-adres is toegewezen aan de computer of het apparaat, dan kan deze vervolgens communiceren met andere apparaten in hetzelfde netwerk op het moment dat deze eveneens zijn geconfigureerd voor het gebruik van APIPA. Dit kan eventueel ook handmatig zijn ingesteld, maar daarbij is het wel van belang dat hier het juiste subnet mask is ingesteld. Bij de dynamische instelling zet het besturingssysteem deze namelijk automatisch op 255.255.0.0. Daarnaast zal er een standaard gateway worden ingesteld, namelijk 0.0.0.0.
De toegewezen netwerkconfiguratie zal op dit apparaat aanwezig blijven, totdat er weer een verbinding met de DHCP-server tot stand kan worden gebracht.

Het is niet ongebruikelijk dat er, bij het gebruik van APIPA, veel vertraging in het netwerk ontstaat in het geval er meerdere computers of apparaten (clients) met elkaar verbonden zijn en deze geen contact kunnen krijgen met de DHCP-server. Het proces controleert hier standaard iedere vijf minuten op.
Mocht de verbinding weer worden hersteld, dan krijgt het systeem op dat moment weer een regulier IP-adres toegewezen en stopt APIPA automatisch.