WatIsMijnIPadres.nl

IP adres achterhalen

Wat is localhost?Je hebt de term wellicht al eens voorbij horen komen: localhost, ook wel 127.0.0.1 genoemd. Maar wat is localhost nu eigenlijk? En wat kun je ermee?

Vrij vertaald naar het Nederlands betekent het 'het lokale systeem’, oftewel het is de benaming die je gebruikt wanneer je verwijst naar je eigen computer, waarbij localhost de DNS-naam is en 127.0.0.1 het IPv4-adres.

Vaak gebruik je een dergelijke verbinding bij testomgevingen. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer je een applicatie eerst lokaal wilt testen voordat je deze online gaat zetten. Het IP-adres 127.0.0.1 is immers alleen op je eigen computer aan te roepen.
Datzelfde geldt ook voor de DNS-naam. Stel dat je voor de verwijzing gebruik wilt maken van het IPv6-adres, dan gebruik je het volgende: ::1

Localhost op je computer gebruiken

Wanneer je dit handigheidje op een computer wilt gebruiken om bijvoorbeeld een website te testen die gebruik maakt van PHP, al dan niet met gebruik van een MySQL-database, dan is het nodig om hiervoor eerst de server software te installeren. Die maakt het mogelijk om de lokale computer als webserver te laten functioneren. Een voorbeeld hiervan is om gebruik te maken van de Apache webserver, in combinatie met PHP en MySQL. Nu kun je dit zelf installeren als je een beetje onderlegd bent op dat vlak. Maar tegenwoordig zijn er eenvoudige softwarepakketten te downloaden die je veel werk uit handen nemen. Downloaden, installeren en je bent eigenlijk klaar om te starten. Zo simpel is het eigenlijk.

Voorbeelden van dergelijke pakketten:

Het mooie van dergelijke pakketten is dat deze regelmatig worden bijgewerkt, zodat je vrijwel standaard ook de nieuwste versie van PHP en de MySQL database server hebt. Daarnaast wordt bij XAMPP ook een aantal andere tools meegeleverd, zoals een FTP-server, maar bijvoorbeeld ook de scriptingtaal Perl en Tomcat.
Daarnaast wordt tijdens de installatie ook de mogelijkheid geboden om verschillende add-ons te installeren, zoals WordPress of Joomla. Dat laatste is vooral handig wanneer je die lokaal wilt gaan gebruiken om website te bouwen, om eventueel later naar een externe webserver te verplaatsen. Maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om dergelijke CMS-systemen handmatig te downloaden en te installeren.

Nadat je de webserver hebt geïnstalleerd is het enkel nog een kwestie van het programma starten en aangeven welke services aangezet moeten worden. Alleen het opstarten van Apache is op dat moment al genoeg om te kunnen werken met localhost. Wanneer je ook met MySQL wilt gaan werken werken, dan dien je uiteraard ook de MySQL-service op dat moment aan te zetten
. Op het moment dat de webserver werkt, dan heb je net als in een webhosting pakket een mappenstructuur, waarbij de /xampp/htdocs map de locatie is. Deze kun je vervolgens via http://localhost aanroepen. Het is dus feitelijk de map waar je je bestanden en mappen in plaatst die je wilt gaan testen. Ook een eventuele installatie van een CMS doe je dus in die map.

Stel dus dat je in de map /xampp/htdocs/ een index.html of index.php bestand neerzet en je gaat daarna in je web browser naar http://localhost of http://127.0.0.1, dan zal die pagina als webpagina worden weergegeven. Als je hier dus een WordPress of Joomla installatie hebt gedaan, dan zie je hier in de praktijk dan de index van je WordPress pagina. De WordPress admin is in dat geval te bereiken door /wp-admin toe te voegen.
De Joomla back-end kun je bereiken door /administrator toe te voegen aan de URL.

Localhost op een web server

Localhost werkt zowel op de lokale computer als op een web server, de systemen waar websites en internet applicaties draaien. Wanneer je gebruikmaakt van een webhosting pakket, en je installeert daar een applicatie op die gebruik maakt van een database connectie, dan zal in de regel de verbinding ook als localhost aangeduid moeten worden worden om de locale databaseserver te kunnen gebruiken. Je maakt immers ook dan gebruik van een database verbinding op dezelfde server als waar de applicatie op geïnstalleerd is. Uiteraard verschilt de manier van aanroepen per applicatie of de opbouw van het script.