WatIsMijnIPadres.nl

IP adres achterhalen

Wat is een VPN?



Een verbinding via VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je veiliger over internet surft. Met een VPN koppel je je apparaat middels een ‘versleutelde tunnel’ aan een server.
Dit kan een eigen VPN-netwerk zijn of een connectie met een server van een VPN-aanbieder. Door het maken van zo’n verbinding koppel je via VPN een nieuw IP-adres aan je apparaat. Op die manier is het lastiger te achterhalen vanaf welk IP-adres je een verbinding hebt gemaakt. Als je gebruik maakt van een VPN-aanbieder heb je de mogelijkheid om elke keer te kiezen vanuit welk land je verbinding maakt. Stel dat je dan Frankrijk als land selecteert, dan krijg je een Frans IP adres. Daardoor doe je dan voor komen alsof je vanuit Frankrijk een connectie maakt.

Voor- en nadelen van VPN

Het gebruik van VPN kent voor- en nadelen. Zo kan de snelheid van je verbinding langzamer zijn door gebruik ervan, maar een voordeel kan zijn dat je op die manier content die in bepaalde landen niet bekeken kan worden, toch bekeken kan worden als je gebruik maakt van een IP-adres uit dat betreffende land. Stel dat je gebruik wilt maken van de Engelse BBC iPlayer, de eveneens Engelse ITV player bijvoorbeeld. Maar je kan hierbij ook denken aan regio-gebonden versies van Netflix. Of als je in het buitenland toch programma’s van de NPO wilt bekijken, maar via een buitenlands wifi-netwerk verbonden bent. Ook dan kan een VPN met een Nederlands IP adres uitkomst bieden. Maar hiervoor moet wel gezegd worden, dat het geen garantie is, dat het daarmee stabiel werkt.

Een ander voordeel is dat je veiliger op internet zit als je gebruik maakt van VPN bij een openbaar wifi-netwerk. Denk hierbij aan wifi in de trein of een open wifi-netwerk in de horeca. Dat zijn vaak de plekken waar een hacker je gegevens eenvoudig kan onderscheppen. Door gebruik te maken van een VPN-verbinding zorg je ervoor dat je veiliger op internet kunt surfen, je mail veilig kunt checken etc. Ook wordt zo’n beveiligde verbinding vaak gebruikt voor meer privacy en de mogelijkheid om anoniem op internet te surfen. Je bent immers minder goed te volgen. Vaak werd (en wordt) VPN dan ook gebruikt als optie bij het downloaden van films, muziek en software vanaf illegale websites, hoewel het aanbod daarvan de laatste jaren sterk is teruggelopen. Overigens, bedenk wel, dat op het moment dat je je ergens registreert of aanmeldt, je voor die site niet langer anoniem bent.

Wil je onderweg veilig op internet, zonder gebruik te maken van VPN, dan kun je uiteraard ook overwegen je 4G of 5G verbinding van je mobiele telefoon te gebruiken en wifi uit te schakelen.

Een eigen VPN-netwerk

Als je een modem of router hebt, die de mogelijkheid biedt om een eigen VPN-netwerk te bouwen, dan is het mogelijk om een beveiligde verbinding (tunnel) te maken naar je thuisnetwerk. In dat geval maak je dus via je eigen apparaat verbinding met je netwerk thuis en van daaruit zit je dan via je eigen internetverbinding thuis op het internet. Voor het maken van een eigen VPN-netwerk is wel de nodige technische kennis vereist.

Verder is het van belang om te weten dat je weliswaar via een beveiligde verbinding op internet zit, maar je maakt hiermee wel gebruik van de internetverbinding van thuis. Dat betekent concreet dat je dan dus niet anoniem op het internet bent.

Een VPN-bedrijfsnetwerk

Ook veel bedrijven maken gebruik van een VPN-bedrijfsnetwerk. Op die manier kunnen medewerkers vanaf een thuisadres eenvoudig een verbinding maken via een ‘tunnelverbinding’. Door deze manier van verbinden wijzigt het IP-adres van de thuiswerken naar een IP-adres van het VPN-bedrijfsnetwerk. Op die manier kan een medewerker vanuit huis dezelfde applicaties aanroepen als wanneer de medewerker op kantoor zou zijn. Dit wordt ook wel ‘remote-access VPN’ genoemd.

Er kan echter ook sprake zijn van een variant waarbij meerdere kantoorlocaties via VPN met elkaar verbonden zijn. In dat geval wordt gesproken over een ‘site-to-site-VPN’ verbinding. Of meerdere bedrijven die elkaar de mogelijkheid bieden om aan te melden bij de VPN van de ander. Bijvoorbeeld omdat de bedrijven zaken met elkaar doen, producten van elkaar afnemen en het van belang is dat er over en weer toegang op elkaars netwerk is. In dat geval is er sprake van een ‘extranet-VPN’.