WatIsMijnIPadres.nl

IP adres achterhalen

Wat is IPv6?



Internet Protocol versie 6 is de opvolger van versie 4. De protocollen zijn beter bekend onder de afkortingen IPv6 en IPv6. Maar wat is IPv6 precies? Wij leggen het je uit.
De reden dat deze nieuwe versie is ontwikkeld is eigenlijk simpel uit te leggen. Zo’n beetje ieder apparaat is tegenwoordig verbonden met het internet. Denk daarbij aan je desktop computer, laptop, smartphone en tablet, maar ook aan bijvoorbeeld je Smart-TV en zelfs je wasmachine. Al deze apparaten hebben hun eigen IP-adres. Als gevolg hiervan raken de IPv4 adressen langzaam maar zeker op. Daarom is er een opvolger voor IPv4 is bedacht, IPv6 genaamd.

Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 zit hem in de opbouw van het IP-adres. In de huidige IPv4 opbouw ziet een IP-adres er zo uit: 100.100.100.100 of 1.2.3.4. Feitelijk een combinatie van 4 blokken, ook wel een octet genoemd, met een cijferreeks van 1 tot 3 getallen. Bij een IPv6 IP-adres gaat het om 8 blokken van maximaal 4 karakters, bestaande uit cijfers en letters, bijvoorbeeld: 2a01:7c8:bb05:499:5054:ff:fec9:1f50.

IPv6 is onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen. Met name het tekort aan beschikbare IP-nummers levert een enorm probleem op. Binnen de systematiek van IPv4 zijn ongeveer 4 miljard adressen beschikbaar in tegenstelling tot de 50 quadriljard beschikbare adressen bij versie 6. Dat is een 5 met 28 nullen!
In technische termen bestaat een IPv4-adres uit 32 bits, waar een IPv6-adres uit 128 bits bestaat. In de praktijk zou dat een onuitputtelijke voorraad moeten betekenen.

Door deze opbouw zijn legio combinaties te maken en kunnen er daardoor veel meer apparaten met het internet verbonden worden dan nu het geval is. Maar het gaat veel verder. Veel websites maken op dit moment in de DNS nog gebruik van IPv4. Door de schaarste van IP-adressen gaan steeds meer hostingpartijen met IPv6 werken. Stel dat je de DNS van een domein wilt beheren, dan zul je nu nog vaak een IPv4-adres zien of invullen. Maar in steeds meer gevallen kun je zowel IPv4 als IPv6 IP-adressen invullen. De verwachting is echter, dat binnen afzienbare tijd IPv6 de norm zal gaan worden. Ook steeds meer Internet Service Providers starten met het uitrollen van IPv6

Wereldwijde IPv6 adoptie

IPv6 vs IPv4

Een belangrijke verbetering van IPv6 ten opzichte van IPv4 is het nieuwe end-to-end protocol, IPsec genaamd. Dit is een netwerk beveiliging laag. De nieuwe end-to-end protocol zorgt voor een reeks samenvoegingen van veiligheidsopties ten opzichte van het gebruik bij IPv4. Dit maakt Network Address Translation, ook wel NAT genoemd, geheel overbodig. Verder maakt IPv6 gebruik van een ingebouwde Quality of Service (QoS). Tot slot is multicasting bij IPv6 standaard opgenomen, terwijl deze optie bij IPv4 alleen optioneel beschikbaar was.

De wijze waarop het protocol zelf werkt, verschilt nauwelijks van de manier waarop IPv4 werkt. Een van de weinige technische verschillen is dat in IPv6 een subnet niet langer een netwerkadres en een broadcast adres bevat: het eerste adres in een IPv6-subnet is het router-anycast-adres (waar dat het netwerkadres is in IPv4), terwijl broadcast in IPv6 in gebruik genomen wordt als een speciaal geval van multicast, waarbij het adres ff02::1 overeenkomt met het subnet-specifieke broadcast adres in IPv4.

Zijn alle apparaten geschikt?

De meeste (nieuwe) apparaten zijn geschikt voor het gebruik van IPv6. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het besturingssysteem wat je draait. Als je nu gebruik maakt van Windows 10 of Windows 11, dan is je apparaat sowieso geschikt voor IPv6. Maar vrijwel alle Windows-versies zijn geschikt.
Bij Android is er ondersteuning vanaf versie 5.0, ook wel Lollipop genoemd. Apple heeft in 2020 en 2021 systeemupdates uitgerold, waarmee het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iOS nu ook geschikt is voor gebruik van IPv6. Voor apparaten met oudere besturingssystemen, die in veel gevallen ook niet langer worden bijgewerkt, betekent dit waarschijnlijk dat IPv6 daarop niet gebruikt kan worden. Denk daarbij aan je Android telefoon van 6 jaar of ouder.
Stel dat je in dat geval een website bezoekt die in de DNS verwijst naar een IPv6 IP-adres, dan zul je die website in zo’n situatie niet meer kunnen bezoeken en krijg je de melding ‘Deze site is niet bereikbaar’.

Geschikte besturingssystemen

Veruit de meeste besturingssystemen zijn dus geschikt voor IPv6. Hieronder nog even een opsomming:

  • Windows 11
  • Windows 10
  • Windows 8
  • Windows 7
  • Windows Vista
  • Windows XP (vanaf Service Pack 1)
  • Apple OS X (vanaf OS 10.7)
  • Android (vanaf versie 5.0 – Lollipop)
  • iPhone / iPad iOS – updates 2020/2021

Waar is IPv5 gebleven?

De tussenliggende versie IPv5 was een experimentele aanvulling op IPv4, maar deze is uiteindelijk nooit in officiële productie genomen.